MH-logo
Om Martin

Martin Hausner

Född i Österrike


Orgeln fanns redan tidigt i mitt liv: Var jag ledsen och grät i vaggan, så spelade min far en psalm på tramporgeln, och genast var jag lugn och nöjd.
Men det dröjde tills jag hittade orgeln som mitt yrke. Jag tog pianolektioner, var korgosse och efter studenten var jag en tid på universitetet och i vården innan jag hittade tillbaka till orgeln.
Som vuxen lärde jag mig det elementära inom orgelspelet, upptäckte dock snart att jag hade större framgång med att bygga orglar.


Rieger: lärlingstid


Så sökte jag mig till den kända firman Rieger i mitt födelseland Österrike. Jag fick en solid lärlings- utbildning inom snickeri och alla orgeltekniska områden. De första resorna för att sätta upp orglar förde mig bl a till Dortmund (Tyskland), Spittal/Drau och Lustenau (Österrike). Lärlingstiden avslutade jag med gesällbrev med bästa betyg.


Intonationsassistent


Efter lärlingstiden bytte jag befattning inom firman och blev intonationsassistent, mestadels hos Oswald Wagner. Jag lärde mig att lyssna noga, benämna olika nyanser i klangen, hantera och behandla orgelpipor. Kunskaperna om klangfärger och dispositioner växte. Instrument från denna tid finns i Stuttgarts Musikhögskola (Ty), Domkyrkorna i Fulda (Ty) och Bergen (No), men även mindre instrument som Kirchanschöring (Ty) och Baden (Österrike). Så småningom fick jag även utföra stämningar och rengöringar i egen regi.


Fulda domkyrkas orgel; foto: PetrusSilesius

Eskilstuna Kloster kororgeln

Sverige: hos Walter Thür


Efter vistelsen i Bergen hade jag börjat tycka om Skandinavien. Och efter sju år hos Rieger i Österrike fann jag firman Walter Thür Orgelbyggen i Torshälla vid Mälaren. Här fick jag fördjupa mina färdigheter i orgelbyggeriets alla områden som t ex produktion, stämningar, rengöring och intonation i Walter Thürs regi. Orglarna jag fick arbeta med var bl a Alla Helgona k:a i Nyköping, katolska domkyrkan i Kagoshima (Japan) och Vallentuna k:a.
I mars 2004 gick chefen Walter Thür hastig bort, då vi var mitt inne i arbetet med orgeln i Klosters kyrka i Eskilstuna. I april fick vi två veckors hjälp av en god vän till Walter, Siegfried Jehmlich från Tyskland. Många labial- och rörverksstämmor återstod dock, och under sommaren 2004 avslutade snickaren Alf Kårefält och jag projektet.

Hausner, Jehmlich, Kårefält

Sedan 2004: eget företag


Samtidigt som arbetet med orgeln I Klosters kyrka avslutates, startade jag mitt företag. Jag fick bra starthjälp då jag övertog de uppdrag som fanns kvar i Walter Thürs företag.

Bland dessa uppdrag var utbyggnaden av läktarorgeln i Kumla kyrka (Närke) med 2 stämmor: Basun 32' och Kvinta 10 2/3'.

Sedan dess har jag utfört många olika uppdrag; ut- och ombyggnader, rengöringar, orgelflytt, men även kortare uppdrag som stämningar, brådskande lagningar och återkommande underhåll av orglar.

Bland de större uppdragen kan nämnas utbyggnaden av orglarna i Gustafs kyrka och Flemingsbergs kyrka, återställningen av Magnussonorgeln i Stora Skedvi kyrka samt rengöringen av kororgeln i Falu Kristine kyrka.

Stora Skedvi: fasad Gustaf Andersson 1838, orgel Magnusson 1922