lite om mig

Född i Österrike
Hos Rieger i Österrike:
    lärling och intonationsassistent
Allt-i-allo hos Walter Thür i Sverige
Mitt företag

Född i Österrike

Orgeln fanns redan tidigt i mitt liv: Var jag ledsen och grät i vaggan, så spelade min far en psalm på tramporgeln, och genast var jag lugn och nöjd.
Men sedan dröjde det ett tag, tills jag hittade orgeln som mitt yrke. Jag tog först pianolektioner, var korgosse och efter studenten försökte jag med universitetet och vården innan jag hittade orgeln.
Till en början lärde jag mig det elementära inom orgelspelet, upptäckte dock snart att jag hade större framgång med att bygga orglar.
upp

Rieger: lärlingstid

Så sökte jag mig till den kända firman Rieger i mitt födelseland Österrike. Först kom en solid lärlingsutbildning med utbildning inom snickeri och alla orgeltekniska områden. De första resorna för att sätta upp orglar förde mig bl a till Dortmund (Tyskland), Spittal/Drau och Lustenau (Österrike). Lärlingstiden avslutade jag med gesällbrev med bästa betyg.
upp

Intonationsassistent

Efter lärlingstiden bytte jag befattning inom firman och blev intonationsassistent, mestadels hos Oswald Wagner. Jag lärde mig att lyssna noga, benämna olika nyanser i klangen, hantera och behandla orgelpipor och mycket om register och dispositioner. Instrument från denna tid finns i Stuttgarts Musikhögskola (Ty), Domkyrkorna i Fulda (Ty) och Bergen (No), men även mindre instrument. Så småningom fick jag även utföra stämningar och rengörningar i egen regi.
upp

Allt-i-allo

Klosters KyrkaEfter vistelsen i Bergen hade jag börjad tycka om Skandinavien. Så sökte jag mig hit efter sju år hos Rieger och fann firman Walter Thür i Torshälla vid Mälaren. Här fick jag fördjupa mina färdigheter i orgelbyggeriets alla områden som t ex produktion, stämningar, rengörningar och intonation i Walter Thürs regi. Orglarna jag fick arbeta med var bl a Alla Helgonas k:a i Nyköping, katolska domkyrkan i Kagoshima (Jp) och Vallentuna k:a.
I mars 2004 gick chefen Walter Thür hastig bort, då vi var mitt inne i arbetet med orgeln i Klosters kyrka i Eskilstuna. I april fick vi två veckors hjälp av en god vän till Walter, Siegfried Jehmlich från Tyskland. Många labial- och rörverksstämmor återstod dock, och under sommaren 2004 avslutade snickare Alf Kårefält och jag projektet.

Hausner, Jehmlich, Kårefält


upp

Mitt företag


Magnusson-orgeln från 1897, Dala kyrka i Stenstorps pastoratEfter Walter Thürs hastiga bortgång i mars 2004 var jag sysselsatt med att starta firma, samtidigt som jag fortsatte att vara anställd i företaget Thür fram till september samma år. Mycket fanns att ordna och en liten verkstad skulle inrättas. Flera projekt som ursprungligen skulle ha utförts i Walter Thürs företag kommer nu att utföras av mig.
Första projektet var rengöringen av Magnusson-orgeln i Dala kyrka, ca två mil söder om Skövde.Under 2005 hade vi bl a följande projekt:
Köpings kyrka (Västerås stift): Byte av setzersystem i läktarorgeln
Kumla kyrka, (Strängnäs stift): Tillbygge bakom läktarorgeln med Basun 32' och Kvinta 12'
Silverdals kapellet, Sollentuna: Rengöring och renovering

Och så finns det alltid orglar att vårda, stämma och flytta...

Gamla som nya kunder är välkomna att höra av sig till mig!
upp
senast uppdaterad: 2005-10-30 av Martin Hausner